Naši lidé byli po spoustu let zvyklí na to, že když už si uložili přebytečné peníze dejme tomu na knížku, dostali je podle platných podmínek kdykoliv zase zpět, a to většinou i s nějakými úroky. Tak to fungovalo už od minulého režimu, kdy nebylo pro naše lidi na výběr, a tak to platilo dlouhodobě i v poměrech, které u nás zavládly v polistopadové době. Prostě jsme do něčeho peníze vložili a měli jsme nárok i na jejich vrácení. Což bylo dobré, pokud si odmyslíme skutečnost, že nám hodnotu takových úspor postupně snižovala inflace.

Pak se ale objevily nové možnosti a výzvy. Měli jsme prý s oněmi sice pojištěnými, ale nevýnosnými vklady skoncovat a místo nich raději své peníze investovat, abychom dosáhli jejich lepšího zhodnocení. Ale samozřejmě i s rizikem, že namísto zbohatnutí přijde prodělek a že třeba už vložené peníze nikdy neuvidíme. A dlouhodobě platilo, že lidé na svých investicích skutečně daleko více prodělávali, než aby jim to něco vynášelo. Někdy za to mohla situace na trhu, někdy skutečnost, že obyčejní lidé samozřejmě často neví, co se za jakou nabídkou skrývá, a pak dopláceli na chybnou volbu. Ale prostě se lidem nevracely ani vložené peníze a tito museli být neustále přesvědčováni o tom, že je investování během na dlouhou trať, že jsou tu propady běžné a je hlavní vytrvat a dočkat se lepších časů.

A takové lepší časy nastaly teprve v loňském roce. Kdy začaly vynášet hlavně penzijní fondy s dynamickými strategiemi, investující převážně do akcií, ale uspěly i konzervativní strategie. A většina fondů si polepšila v loňském roce nejvíce v celé své historii.

Ale co se dlouhodobých výsledků týká, není to navzdory loňskému růstu žádná sláva. Některé fondy nedosáhly za jedenáct let svého působení na trhu ani desetiprocentního zhodnocení a u konzervativních fondů dosáhl pokles reálné hodnoty dokonce desítek procent vlivem inflace, která dosáhla od roku 2013 víc než padesáti procent.

V loňském roce tedy spravovaly penzijní společnosti celkem skoro 590 miliard korun našich vkladatelů. A až tito odejdou do důchodu, uvidíme, jaký to mělo efekt.