Nová vláda na rozdíl od populistických vlád předchozích zřejmě tuší, že ani stát nemůže žít na dluh věčně. A když i tato nové dluhy dělá, budí i dojem, že se s tím pokouší něco dělat. Ovšem to, co chce dělat, nemůže nás obyčejné občany těšit. Protože hodlá zvýšit příjmy státu tím, čím může, tedy vyššími daněmi. Třeba spotřebními daněmi.

Vládní koalice prý toto řešení podporuje a touží po vyšších spotřebních daních. Shoda tu panuje na vyšším zdanění cigaret a alkoholu, dále si vláda hodlá více vydělat i na v předchozím roce snížené spotřební dani z benzínu a nafty.

Současně by pak měla zmizet jedna ze tří daní z přidané hodnoty, a zatímco ta nejvyšší, jednadvacetiprocentní, by měla zůstat, dvě nižší se mají sjednotit na třináctiprocentní či čtrnáctiprocentní výši. Není divu, že jde o hodně zásadní změnu, protože právě z DPH má stát největší příjmy, a tudíž se taková změna projeví na příjmech státu nejcitelněji.

A tak se má také přeřazovat různý tovar do jiných kategorií DPH. Část toho, co předchozí vláda přesunula z vyšší sazby do nižší kvůli koronavirové pandemii, by se měla vrátit a zdaňovat více, což by se mělo dotknout dejme tomu kadeřnictví, saun a jídla či piva v restauracích.

A tak leccos podraží i vlivem daní. Stát vybere jednoduše miliardy korun navíc, ovšem lidem nevyhnutelně podraží kromě toho výše zmíněného třeba léky, knihy či ubytování.

A stranou zájmu vlády nezůstala ani daň z nemovitostí. S odůvodněním, že nemovitosti v posledních letech významně podražily, ovšem jejich zdanění nikoliv, by chtěla vláda využít i tuto k zamáznutí státního deficitu. Protože se nikdo z majitelů nemovitostí této dani nemůže vyhnout, nemůže svou nemovitost před státem nikam skrýt. A tato daň už by neměla být odváděna jen obcím, ale zčásti právě i státu.

No a lidovci by navíc chtěli, aby platili bohatí lidé navíc i jakousi solidární daň. Kdo by přesáhl určitou hranici příjmu, odvedl by z toho, co ji překračuje, čtvrtinu státu. Namísto sedmiprocentní daně, kterou už dnes platí lidé s příjmy přesahujícími necelých 140.000 korun.

Do května se tedy chce stát rozhodnout, jak nás bude nově odírat. A doufejme, že pak nezjistíme, že se i tyto naše peníze stejně jako v minulosti rozkutálely a nic z nich nezůstalo.